top of page

Styling, it's all in the styling

‘Styling, it’s all in the styling,’ was een reclamekreet in de jaren 90. Of het nu een interieur is of een outfit, als ik aan het ‘stylen’ sla, ben ik gelukkig. Een dag niet gestyled, is een dag niet geleefd. Gek woord, stylen. Engels woord. Hoewel ik docent Engels ben, vind ik het niet fijn om Engels te gebruiken wanneer je het ook met Nederlands afkan. Maar hier in Nederland spreken we van woonstijl, schrijfstijl, kledingstijl en haarstijl en zodra het over het werkwoord gaat, spreken we over styling, met een i-grec. Stylen betekent vormgeven, modelleren, ontwerpen. Wat doe je dan als je styled (Engelse uitgang)? Je haalt wat weg, je voegt iets toe, je combineert en verandert totdat je een interessant, verrassend en, wat mij betreft, vooral persoonlijk resultaat hebt. Ik heb het idee dat je bij ontwerpen en vormgeven iets vanuit niets creërt en bij modelleren denk ik vooral aan kleien. Bij stylen, borduur je voort op iets wat al ontworpen is, je verandert totdat het ‘eigen’ is, meer bij jou past. Je maakt een combinatie van die bank met dat vloerkleed en die kussens, of je combineert deze pantalon met die trui en dat horloge dat van je pa is geweest.

Heb je dan veel nodig? Helemaal niet. Door een beperkt aantal kledingstukken in je kast te hebben hangen of te werken met de meubelen die er staan samen met een klein budget om de boel op te leuken, worden de combinaties bijzonder, persoonlijk en de voldoening groot. Je zoekt nog eens extra op de zolder van je ouders of er een leuke afgedankte lamp staat, je kijkt in de kledingkast van je zus of er iets tussen zit wat haar niet meer past.Een goede stylist schrijft je de wet niet voor en jij neemt geen stylist in de arm omdat je graag een interieur of garderobe wilt hebben zoals je in de ‘bladen’ ziet. Een stylist geeft dusdanig advies zodat je interieur of garderobe een afspiegeling wordt van je beste zelf; trekt je over de streep om toch die wijde jurk te dragen die jij zo mooi vindt, maar dan met een bijzondere ketting en creërt dat hoekje waar je ongestoord een boek kunt lezen.


Met stylen help ik, uiteraard, de armoede de wereld niet uit en de klimaatcrisis wordt er ook niet minder van, maar wanneer iemand zegt: “Je inspireert me met je verhaal, je ideeën en foto’s van interieurs en outfits,” weet ik dat ik op de goede weg zit. Zo maak ik de wereld voor sommige mensen toch een beetje mooier.


77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page